Rss

Crowdfunding i Sverige

SvD skriver en en artikel om hur den finska sci-fiction nazi filmen Iron sky har finansierats genom crowdfunding dvs finansieringsinsamling på nätet. Filmen hade en total filmbudget på hela 70 miljoner kronor och man erbjöds andelar om lägst 1000 euro. Det är inte det enda exemplet utan i Sverige har vi tex sett hur boken ”Google-koden” finansierats på liknande sätt. En annan känd crowdsourcing sajt är kickstarter.com som bla hjälper till att finansiera spännande projekt som open-source 3D skrivare.

En sak är säker Crowd funding eller Crowd sourced fund raising kommer bli vanligare inom kreativa projekt inom sektorer som spel och film, teknologi, kultursektorn exempelvis dansprojekt, sociala projekt och inte minst välgörenhetssektorn. Världens största crowdfunding sajt är kickstarter som 2012 finansierade mer än 18 000 projekt och det mest lyckade var Peble en klocka som ansluts till en smartphone med bluetooth teknik som hade fått nästan 150 dollar per bidragsgivare.

Crowdfunding i Sverige
I Sverige har Vinnova satsat pengar på sajten Fundedbyme.com som lanserades den 1:a mars 2011 vid dagens datum hade 286 projekt lagts upp och de hade samlat in drygt en miljon i bidrag.

Nu när Umeå blir kulturhuvudstad 2014 har de bestämt sig för att testa crowdfunding och att göra det möjligt att köpa biljetter i förväg och därmed hjälpa till att finansiera festivalen. Enligt DIK:s medlemstidning PING är tanken att skapa en europeisk modell för stora festivalarrangemang som bygger på crowdfunding.

Läs mer om tips för crowdfunding på Mashable.
Artikel i Economist om Crowdfunding